2010. augusztus 30., hétfő

Vacsora Siccikénél - 2. rész (Receptek)

                                                                  Fotó: Szilda

Aperitiv
Szerintem nagyon finomra sikeredett ez a kombináció!:-) Jól behűtve isteni!:-)

Sárgadinnyés - uborkás koktél
Hozzávalók (4 főre):
1 sárgadinnye
500 g uborka
koriander (lehetőleg friss, de őrölttel is működik)
agave szirup (elhagyható)

A sárgadinnyét kimagozzuk, lehámozzuk, a húsát feldaraboljuk. Az uborkát meghámozzuk, ugyancsak feldaraboljuk. Mindkét összetevőt gyümölcs centrifugán átpréseljük, majd ízlés szerint apróra vágott friss korianderrel, vagy egy csipet őrölttel ízesítjük. Jól behűtjük, talpas koktél poharakba töltjük, a poharat uborkaszelettel és egy kis friss korianderrel (vagy petrezselyemzölddel) díszítjük.
Megjegyzés: azóta újból elkészítettem, de az első alkalomhoz képest nem sikerült olyan igazán édes sárgadinnyét kapnom hozzá. Így egy kis agave sziruppal édesítettem a gyerekek miatt, de ez teljesen elhagyható...




Előétel
Ez a recept egyike azoknak, amiket Concita a kedvemért kitalált (egy picit módosítottam, mert a kapribogyót nem szeretem, így azt nem tettem bele).:-) Már többször szerepelt családi vendéglátások alkalmával is, és mindig nagy sikert aratott! Igazi hűsítő, könnyed nyári fogás!
Nagy élmény volt számomra látni, ahogy Szildáék vegán csemetéje hatalmas lelkesedéssel tömte a szájába a nyers zöldséges falatkákat.:-)
A szójajoghurt ilyen hosszabb lecsöpögtetésével igen finom görög joghurt-jellegű alapkrémet nyerhetünk!
A falatkákhoz kukoricás korongokat tálaltam ropogtatnivalóként, amik Szamóca kedvéért gluténmentesen készültek. Eredetileg egy édes recept volt, azt dolgoztam át sós verzióra. A zöldségfalatkák nélkül a szójajoghurtos krém kiválóan megállja a helyét mártogatósként is a kukoricás korongok mellett!

Nyers zöldségfalatok zöldfűszeres és aszalt paradicsomos szójajoghurt krémmel
Hozzávalók (6 főre):
8 db vékonyabb sárgarépakarika
8 db koktélparadicsom, aminek kicsit levágjuk az alját, hogy jobban megálljon, és kicsit a tetejét
8 db retek, aminek ugyancsak levágjuk kicsit az alját, és tetejét is
görögös szójajoghurt (amit kb. 15-20 ek. natúr szójajoghurtból készítünk - elfelejtettem lemérni dl-ben, bocsánat!)
6 db aszalt paradicsom, egészen apróra felvágva
egy jó nagy marék petrezselyemzöld, finomra aprítva
bazsalikom levelek
metélőhagyma
1-2 csipet sáfrány
citromlé


1 nappal korábban (de akár 2-3 nappal korábban is, akkor  még sűrűbb krémet kapunk) elkezdjük elkészíteni a görögös szójajoghurtot: egy finom szövésű fémszűrőt kibélelünk két réteg papírtörlővel, a szűrőt egy tál fölé állítjuk, beleöntjük a joghurtot, pl. egy tányérral letakarjuk, és betesszük a hűtőbe csöpögtetni. Min. 24 múlva kicsöpög a joghurtból a savós rész és egy nagyon finom, könnyű krém marad meg a papírtörlőn.
A joghurtkrémet 2 egyenlő részre osztjuk, és az alábbiak szerint ízesítjük:
Zöldfűszeres krém: a joghurtot citromlével, petrezselyemzölddel, metélőhagymával, mozsárban széttört sáfránnyal, és egy csipet sóval ízesítjük. A zöldségek tetejére halmozzuk, kis petrezselyem levélkékkel díszítjük.
Aszalt paradicsomos krém: a joghurtot elkeverjük a felaprított aszalt paradicsommal, petrezselyemzölddel és sóval ízesítjük. A zöldségekre kanalazzuk, kis bazsalikom levélkékkel díszítjük.



Sárgarépás - kukoricás korongok (gluténmentes)
Hozzávalók (kb. 2 sütőtepsi mennyiséghez):
250 g kukoricaliszt
100 g reszelt sárgarépa
20 g őrölt lenmag
1 cs. foszfátmentes borkő sütőpor
60 ml kukoricacsíra olaj
270 ml víz


Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Először összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, az olajat és lassanként a vizet. Jól összekeverjük (javasolt megkóstolni a tésztát, hogy kellően sós-e!), majd két kanál segítségével kisebb korongokat formázunk a sütőpapírral bélelt tepsire (érdemes belekalkulálni, hogy a beletett sütőpor miatt növekedni fog a tészta). Betoljuk a tepsit a forró sütőbe, és 15-25 perc alatt (sütő függő is) jó ropogósra, arany színűre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése